नेपाली खानामा नेपालको सांस्कृतिक विविधता र भूगोलसँग सम्बन्धित जातजाति, जलोढ़ माटो र हावापानीमा आधारित विभिन्न परिकारहरू समावेश हुन्छन्। दाल-भात-तरकारी नेपालभर खाइन्छ। दाल दाल र मसलाबाट बनेको सूप हो, भाट – सामान्यतया चामल तर कहिले काँही अर्को अन्न – र तरकारी करी। मसलाहरू सामान्यतया थोरै मात्रामा मसालेदार अचार हो जुन ताजा वा किण्वित हुन सक्छ, मुख्यतया सुकेको तोरीको साग र मूली र जसमा धेरै प्रकारहरू छन्। अन्य साथमा ताजा हरियो खुर्सानी र भुटेको पापडसँगै कागती वा कागतीको टुक्रा र इस्लामी खाना जस्तै चामलको हलवा, सेवई, बिरयानी आदि हुन सक्छ। ढिन्डो नेपालको परम्परागत खाना हो। मोमो नेपाली शैलीको डम्प्लिङ हो, तिब्बती मोग्मोगको रूपान्तरण हो, जसलाई पिठोको पिठोमा मासु भरिएको हुन्छ, विभिन्न आकार दिइन्छ र त्यसपछि बाफमा पकाइन्छ। यो नेपाल र भारतको सिक्किम, दार्जिलिङ र कालिम्पोङका क्षेत्रहरूमा जहाँ नेपाली भाषी भारतीयहरूको उपस्थिति रहेको छ त्यहाँको सबैभन्दा लोकप्रिय खाना हो।